Op ontdekkingsreis

Op Ontdekkingsreis is een dagexcursie met een cultureel karakter georganiseerd door de Cultuurverbinders. De eerste Op Ontdekkingsreis vond plaats op zondag 1 juli 2007 en ging naar de Tempelhof van Adelheid en Huub Kortekaas.

Huub Kortekaas is oud-Westlander, beeldend kunstenaar en filosoof en bekend van het beeld ‘De Omgekeerde Bloempot’ die per 1 juni 2007 bij de bloemenroute nabij Trade Parc II is geplaatst.

Hieronder het verslag van onze laatste Op Ontdekkingsreis naar Het Strijkijzer en automuseum Louwman op 10 november 2013.

Bijzondere Op Ontdekkingsreis naar Het Strijkijzer en Louwman Museum 

Door Mariëtte Storm

Onder mooie wolkenluchten en het Westland in herfstkleuren, gaat een bus Op Ontdekkingsreis met de Culturele Raad Monster. Den Haag gezien vanuit het hoogste gebouw van de stad en het Louwman museum in Wassenaar staan op het programma op de vroege zondagochtend van 10 november 2013.

De Haagse toren aan het Rijswijkseplein, in de volksmond Het Strijkijzer genoemd, telt 42 verdiepingen en is met zijn 135 meter, het hoogste toegankelijke gebouw van Nederland. De kust is te zien van Noordwijk tot Hoek van Holland, en natuurlijk moeten de Westlanders de watertoren van Monster proberen te vinden, evenals andere bekende punten zoals de flats aan de Lozerlaan en de stations waar vandaan treinen op Madurodam-formaat vertrekken.

Na de koffie  op grote hoogte volgt een bezoek aan het Louwman Museum, de oudste privécollectie automobielen, bijeengebracht door twee generaties Louwman. De 230 antieke en klassieke automobielen (auto is waarschijnlijk een oneerbiedig woord voor de fraaie museumstukken) ontlokken veel waarderend commentaar. Vooral van de mannen die ieder bordje bij elke auto moeten lezen en fotograferen. Natuurlijk wekt de Lincoln Sedan 2008 waar een motor achterin kan worden vervoerd, veel verbazing. Maar ook de Citroen uit 1958, de draagkoets uit 1750, de auto’s van Elvis Presley, Steve Mc Queen en Winston Churchill.

De informatie dat draagkoetsen in Frankrijk door koetsenmakers werden gemaakt, maar in Engeland door meubelmakers, wekt verbazing. Bewondering is er voor de auto uit 1887 die op stoom reed en waar de drijfstang zichtbaar is, evenals de enorme handrem. Een auto die op brandspiritus liep, een auto die in 1900 al een topsnelheid van 50 kilometer kon halen, een auto met een spreekbuis zodat de passagiers binnen konden spreken met de chauffeur die buiten, weer en wind moest trotseren. Een lunch in het museum op een sfeervol pleintje met bekende Haagse gevels, moet nieuwe krachten geven om ook de andere etages te bezoeken.

De collectie sport- en raceauto’s, met geluiden van de pit, en gierende banden op het asfalt en zelfs de beroemde scène waarin James Bond met de uitschuifbare assen van zijn auto zijn tegenstandster van de weg drukt, en uiteraard de zilvergrijze auto zelf, alles is er. En in prima conditie. Of het nu polyester, metaal, een amfibievoertuig, posters van oude automerken of trofeeën betreft, alles ziet er piekfijn uit.

Kortom, de Culturele Raad Monster heeft opnieuw in de roos geschoten, met deze ontdekkingsreis in de regio.

Wil je meer ervaren over deze activiteit?

 

Klik hieronder op de knop om onze actuele foto’s te bekijken!

[button size=”large” icon=”” target=”_blank” hover_type=”default” text=”NAAR FOTO’S” link=”https://cultuurverbinders.nl/fotos-2016/”]