Cultuurverbinders | Culturele strandactiviteit
16666
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16666,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2

Culturele strandactiviteit

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]
Verslag van het mediteren op de Zandmotor 16 juni 2018

Op zaterdag jl vond de jaarlijkse activiteit van de Cultuurverbinders op de Zandmotor plaats in de vorm van een meditatieve natuurochtend naar en op de Zandmotor. De 11 deelnemers werden ontvangen op het strand bij strandslag de Molenslag in Monster met koffie/thee en koek. De reddingsbrigade van Monster stak een handje toe door met tractor en aanhanger met boot de spullen en tassen mee te nemen naar de zendmast van de Zandmotor.
Frank van Veen heette alle deelnemers van harte welkom waarna de deelnemers met elkaar kennis maakten door een voorstelrondje. Yoga- en meditatie-leraar van Bliss Yoga uit Naaldwijk, Raymond Vijverberg deed vervolgens uit de doeken wat de invulling van het programma zou zijn. De meditatieve wandeling begon met de eerste opdracht door in stilte en zen richting de zendmast van de zandmotor te wandelen. Raymond gaf aan dat hij gedurende de wandeling opdrachten aan de groep zou geven. Eén voor één werden gedurende de wandeling de zintuigen geprikkeld.
Visueel door je bewust te zijn van wat je dichtbij en veraf ziet, te voelen door je aandacht te richten op je voeten, ruiken en proeven van de wind en lucht en omdat de visuele prikkel alles overheerst de ogen te sluiten en op de andere zintuigen te vertrouwen tijdens het lopen.
De meditatieve wandeling naar de zendmast op de zandmotor duurde een half uur en hier kon de groep de weidsheid, rust en ruimte van de zandmotor in zich opnemen. De reddingsbrigade had inmiddels alle tassen en proviand gebracht en de groep vond een lekker luw plekje tussen de natuurlijke jonge duinen die op de Zandmotor zijn ontstaan.
In de luwte van de duinpan werd de meditatie voortgezet. Raymond instrueerde om op de rug te gaan liggen met de handen op de buik, de ogen te sluiten en de aandacht te richten op de ademhaling en de omgeving in je op te nemen. Een heerlijke ontspannende oefening waarbij de wind, zand en zout over de huid van de deelnemers strooide.
Raymond gaf uitgebreid uitleg over meditatie en met Oceaanmuziek werd een extra dimensie toegevoegd. Daarna volgden yoga oefeningen om beter adem te halen en te ontspannen en om kalm te worden en nervositeit weg te nemen, zoals met je rechter wijsvinger je rechter neusgat dicht te houden en te ademen door je linker neusgat. De meditatie op de Zandmotor werd beëindigd met muziek van Louis Armstrong met de titel ‘What a wonderful world’.
Voor de terugweg gaf Raymond de opdracht het eerste gedeelte stil te zijn om alle ervaringen een plek te geven. De laatste helft mocht de groep los gaan en de ervaringen met elkaar delen.
De reddingsbrigade van Monster was weer bijzonder behulpzaam door alle spullen terug naar het beginpunt te brengen, wat door iedereen zeer werd gewaardeerd. De ochtend werd afgesloten door in een kring te gaan staan, elkaar een hand te geven en met de linkerhand energie naar de rechterhand van de persoon naast je door te geven.
De deelnemers kregen kort de gelegenheid om aan te geven hoe de ochtend ervaren was. Wat restte was een warm afscheid waarbij de verbondenheid van alle deelnemers voelbaar was. Het was een bijzondere en een mooie ervaring op de inspirerende locatie van de Zandmotor met strand, zee en meditatie. Frank van Veen

Het doel van de culturele strandactiviteit is: een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de vertelkunst en de groei van de aandacht hiervoor. Op de uitgestrekte Zandmotor vertellen vertellers verhalen aan deelnemers die in groepen over de Zandmotor lopen, met of zonder routebeschrijving. De vertellers doen dit in ca. 15 minuten. Vertellers kunnen zijn: dichters, troubadours, filosofen, dramaturgen of schrijvers.

Inmiddels is na de eerste culturele strandactiviteit het boekje Ku(n)stwerk uitgebracht.

Het thema van de tweede culturele strandactiviteit was: ‘Zon, Zee en Zand’.

Doelgroep: iedereen

Wil je meer ervaren over deze activiteit?

Klik hieronder op de knop om onze actuele foto’s te bekijken!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]