Cultuurverbinders | Verslag Huiskamerfestival De Lier
18869
post-template-default,single,single-post,postid-18869,single-format-audio,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2

Verslag Huiskamerfestival De Lier

Verslag Huiskamerfestival De Lier

Huiskamerfestival Westland in De Lier (53e Moonwalk)
‘Een optreden in eigen huis bij maanlicht’ op zaterdagavond 17 november 2018

Op zaterdag 17 november 2018 vond voor de negentiende maal het Huiskamerfestival van de Cultuurverbinders plaats en wel in de kern De Lier.
Het doel van deze activiteit is om naast het genieten van de optredens cultuur dichterbij te brengen en de mensen in de buurt beter te leren kennen. De deelnemers wandelden onder het licht van het eerste kwartier van de nieuwe maan naar huiskamers van een aantal gastvrije bewoners van De Lier om de voorstellingen bij te wonen.

Het Huiskamerfestival startte dit keer in Wijkcentrum Vitis Welzijn ’t Anker aan de Willem J. Baron van Gentplein 31, in De Lier. Hier ontvingen vrijwilligers van Vitis en de Cultuurverbinders de deelnemers met een lekker aangekleed kopje koffie of thee.
Het was fris, maar helder en droog en daarom uitstekend wandelweer. Dat kwam goed van pas, want de loopafstanden tussen de huiskamers waren wat langer dan normaal. In totaal was het een stevige wandeling van in tenminste 6 kilometer. Er hadden zich voor dit evenement weer ruim 100 deelnemers aangemeld.

Huiskamer 1 – familie Alsemgeest: Henk Bogaard Troubadour tom-vorden.nl/artiesthenkboogaard.html

Henk Boogaard, woonachtig in Apeldoorn, schrijft en zingt Nederlandstalige, cabareteske liedjes. Ze handelen over groente, fruit, dieren, kleine ongemakken en andere herkenbare zaken des levens. Tussen de eigen wijsjes door, declameerde Henk absurdistische stukjes tekst, zoals o.a. dialogen, gedichten en overpeinzingen van eigen makelij.

Bij het vertolken van zijn eigen, gekke wijsjes, zoals Henk ze zelf noemt, begeleidde hij zichzelf op een akoestische, Spaanse gitaar. Het was niet voor het eerst, dat Henk zijn kunsten vertolkte en het was wederom een genoegen om deze muzikale woordvirtuoos aan het werk te zien. Niet alleen het publiek, maar ook Henk zelf genoot van de gelaagde woordgrapjes en de komische liedjes over sperziebonen, bietjes, de ‘Potterie van Rie’, het zongerijpte Junami-appeltje en de rest.
De manier waarop Henk zijn liedjes en teksten uit eigen keuken vertolkte, zorgden ervoor dat de deelnemers goedgemutst naar het volgende adres vertrokken. https://youtu.be/4BAkYIL5xHc

Huiskamer 2 – familie Bravenboer: Suzanne Sanders Singer Songwriter suzannesandersmusic.com

Suzanne Sanders (1995) uit Zoetermeer is singer-songwriter en schrijft haar eigen liedjes. Na een aantal jaar in band formatie te hebben opgetreden is Suzanne nu weer terug bij zichzelf en werkt zij hard aan nieuw repertoire voor een nieuw album. Tijdens het Huiskamerfestival begeleidde Suzanne zichzelf op de akoestische gitaar.
De muziek die zij maakt is eigenzinnig en intiem : mystieke droom pop met melancholische thema’s en Keltische invloeden. Hierbij staat het vertellen van een verhaal voorop. Het enthousiasme spatte ervan af bij de vertolking van haar songs, waarvan de meeste afkomstig waren van haar eerste album MyStories., zoals ‘High Tide’ (https://www.youtube.com/watch?v=PMYxAnfbskk), ‘Disappear’ (https://www.google.com/search?q=disappear+Suzanne+Sanders&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b), ‘It’s in your eyes’ and ‘Hold Back the Arrow’, een protestlied tegen de tijd.
Sinds mei 2018 volgt zij de Cursus Vocal Education (CVE) aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook is Suzanne zangdocent in opleiding. Ze begeleidt beginnende zangers en zangeressen bij het vinden van hun eigen stem en mag zichzelf vanaf februari 2019 officieel, afgestudeerd zangdocent noemen.

Huiskamer 3 – familie Zwinkels: Pirates of the Lamb Folk Pop piratesofthelambs.nl/pirates

Een feestje was het tijdens het optreden van Pirates of the Lambs. De Pirates hebben al op veel mooie plekken in Nederland en daarbuiten mogen spelen; in totaal meer dan 130 optredens. Al eerder waren zij te zien en te beluisteren tijdens het huiskamerfestival in Poeldijk in 2016.
Ditmaal als duo zorgden Paul en Frans voor een spetterend en gevarieerd optreden met nummers van artiesten als Monty Python (Always look on the Bright Site of Life), Johnny Cash (Ring of Fire) Brian Ferry. Tijdens het zingen van ‘Lily The Pink’ (The Scaffolds) ) en de lyric ‘Sally Maclennane’ kregen The Pirates of the Lambs volop ondersteuning in de vorm van het achtergrondkoor van de deelnemers!

Pirates of the Lambs – Folsom prison blues

De piraten zijn een tijdje stil geweest op Facebook, maar dat betekent niet dat we stil hebben gestaan.Een hele berg leuke optredens gedaan, met als een van de hoogtepunten een optreden met gastmuzikant Johnny.Deze zomer varen we weer naar Engeland, check de website voor alle aankomende optredens.

Posted by Pirates of the Lambs on Sunday, July 22, 2018

Huiskamer 4 – familie Bavius: Tyra Wiertz Zangeres tyrawiertz.nl

Tyra is bijna 18 jaar oud en studeert sinds haar eindexamen: geneeskunde. Tyra volgde naast haar middelbare schoolopleiding ook een opleiding (VO Muziektheater) aan het conservatorium Codarts in Rotterdam. Daarnaast volgde zij zanglessen bij Babette Labeij Music Academy, klassieke zanglessen bij Kinderkoor Academie Nederland, pianolessen bij het CKC Zoetermeer en zangdans- en acteerlessen bij respectievelijk Cadenza Zoetermeer, Lucia Marthas en Kemna Casting.
Tyra heeft een gevarieerd programma van Jazz en Pop tot klassiek en vertolkte aantal songs zoals: ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij en ‘Remedy’ van Adele. Tyra sloot haar optreden af met een klassiek nummer van Mozart ‘Voi che Sapete’. Tyra is te bereiken via tyra.wiertz@gmail.com of 06-21224296

Huiskamer 5 familie Solleveld: Siju de Verhalenuil Verhalenverteller sijudeuil.nl – Kitty Legtenberg

Als kind luisterde Kitty ademloos naar de sprookjes van meesterverteller Willem de Ridder en er was geen sprookjesboek veilig voor haar. Nu neemt Kitty als Siju de Verhalenuil graag zelf reizigers meer door verhalenland: sprookjes, mythen, sagen, legendes en waargebeurde verhalen. Verhalen van ver en dichtbij, van ooit en misschien. Siju de Verhalenuil is lid van verschillende nationale en internationale vertelorganisaties. Als lid van ‘Vertellers zonders Grenzen’ wordt gewerkt met de kracht van verhalen voor kwetsbare mensen voor een moment van geluk en nieuwe perspectieven.
Tijdens het Huiskamerfestival konden de deelnemers kiezen uit twee verhalen. Het masker van de rode door van Edgar Allan Poe of een verhaal waarin de Borobudur (Java) een rol speelde. In het masker van de rode dood heeft prins Prospero de ultieme en brutale overlevingsstrategie uitgedacht. Wie lacht het laatst, Prospero of ….toch de rode dood?! Na de vertolking van een van deze spannende verhalen was het tijd voor de volgende huiskamer:

Huiskamer 6 – familie Boekestijn: Daniel Sieczkowski Accordeon danielsieczkowski.eu

De Hoekse Daniel Sieczowski speelt op een verrassende wijze accordeonmuziek en zet zelf de muziek om voor de accordeon. Hij treedt graag op en speelt naast solo ook in de Eerste Hoekse Accordeon Vereniging en de pop/rock-coverband Erasmus MusiC. Verder was hij prijswinnaar op onder andere het Prinses Christina Concours voor klassieke muziek en compositie, het Florence Concours en de VARA Compositiewedstrijd, waar hij mocht optreden met het Nederlands Blazers Ensemble. Naast het maken van muziek, studeert hij geneeskunde en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daniel kreeg o.a. les van Paula van Wanrooy van de Zusjes van Wanrooy, een duo van Nederlandse accordeonisten.
Op virtuoze wijze bespeelde Daniel zijn instrument, dat zich ook uitstekend leent om klassieke muziek mee te vertolken, zoals uit zijn optreden bleek. Zo speelde hij de ‘Polonaise’ van de Poolse componist Oginski. Ook voor Franse chansons zoals ‘Sous la Ciel de Paris’ van Edith Piaf draait Daniel zijn hand niet om en met moderne muziek, zoals ‘Smoke on the water’ van Deep Purple kan hij ook uitstekend uit de voeten.

Partycipatie
Na de laatste huiskamer van het huiskamerfestival vond de afsluitende borrel plaats, eveneens in ‘t Anker, waar onder het genot van een hapje en een drankje nog lang nagepraat is over deze zeer geslaagde editie.

Anneke Duyvesteijn

Geen reactie's

Geef een reactie